"Jeg tenker kun på å bli stor"

Norges første roman om gutter som bruker anabole steroider er basert på sanne historier.


Hva får unge mennesker ned til 14-årsalderen til å ta steget og sette sprøyter på seg selv? 

Mange norske gutter bestemmer seg for, eller overtales til, å ta én kur med anabole steroider for å komme nærmere drømmekroppen. For noen går det greit. For andre ender det med psykisk avhengighet, depresjoner og skader på indre organer. 

– Målet med boken er verken å dømme de som velger å bruke steroider, eller å skremme folk fra å gjøre det. Jeg gikk inn i prosjektet med så åpent sinn som mulig, og med en oppriktig interesse for historiene og fellestrekkene til unge brukere, forteller forfatter Annette Münch.

"Hadde det ikke vært så mye styr hjemme, så hadde jeg nok ikke bodd i den delen av byen jeg gjorde, og dermed hadde jeg ikke vokst opp med gutta i det miljøet. Da tror jeg ikke at jeg hadde begynt med anabole steroider."
Fra intervju med "Christian"

Realistisk historie
Historien om Casper (17) som mister kontrollen over hverdagen, og finner løsningen til kjapp styrke og respekt på gymmet, kunne mer eller mindre utspilt seg i virkeligheten.
– Under forarbeidet til boken var jeg i kontakt med fem brukere over en periode på ett år. Informasjonen de delte, la grunnlaget for historien om Casper. Deler av hendelsene og sitatene er hentet fra virkeligheten. Andre deler er omskrevet, og noe er selvfølgelig ren fantasi.

Leder av Dopingtelefonen ved Aker Sykerhus, Margaret Tveitan, bekrefte troverdigheten: – "Badboy: Steroid" er en god skildring av ungdom som bruker anabole steroider. Historien sammenfaller med det vi i Dopingtelefonen får av skjebner. Boken er veldig, veldig troverdig.

"Jeg var ikke bekymret i forkant av kuren. Jeg var altfor ung, og hadde altfor mye sinne inni meg. Jeg tenkte kun på å bli stor."
Fra intervju med "Mathias"

Psykisk avhengighet
Forfatteren opprettet kryptert e-postadresse og meldte seg inn i lukkede nettforum for å få innblikk i språket, diskusjoner og miljøet generelt. 
– I tillegg har jeg blant annet sett flere dokumentarfilmer og YouTube-filmer, lest artikler og intervjuer, snakket med politi og forskere, forteller hun.

For å finne ut hva som faktisk skjer når iveren over å vokse går over til å bli en psykisk avhengighet, måtte hun derimot tilbake til samtalene med brukerne, som kom fra hele landet.
– Når du er på, er du kjekkas. Ingen kan ta deg, du er uovervinnelig, forklarer "Mathias". – Når du går av, får du en kjempestor psykisk knekk. Da er det flere som har tatt livet sitt. Vannet renner av deg, du føler deg liten og spinken selv om du ikke er det. Jeg sliter ennå med store folkemengder. Du detter liksom ned og føler at du ikke er verdt en dritt. Du hater kroppen din, vil ikke se deg selv i speilet, synes du blir styggere og styggere. Helt til du går på igjen, da føler du deg endelig lykkelig igjen.

"Trøkket var borte, forelskelsen var som revet ut av kroppen min, og jeg satt igjen helt tom. Det var bare skallet igjen av meg. Det var det eneste som opptok meg natt og dag; den nye identiteten min var borte ... Sånn er det hos alle som har prøvd steroider for første gang, men få klarer å innrømme det før det har gått flere år." 
Fra intervju med "Oliver"

Ikke ett svar
Men tilbake til start; hva får unge gutter til å ta sin første kur med anabole steroider?
– Svarene mer mange og sammensatte, forklarer Annette Münch. – Jeg sitter ikke igjen med én sannhet som er felles for alle som bruker steroider, men gjennom arbeidet med boken har jeg fått innblikk i miljøet og et inntrykk av tendenser og likheter. Resultatet er Badboy: Steroid.

"Foreldrene mine hadde rusproblemer, og jeg følte at steroider var min måte å få kontroll på situasjonen på. Og det fikk jeg. Etter hvert som jeg vokste, ble kranglene hjemme færre. Og om det kom folk på besøk som jeg ikke likte, var aggresjonen veldig fin å ha ..."
Fra intervju med "Thomas" 

 

Les mer

Den første sprøyten

"Spissen glir inn i muskelen. Det sprenger under huden når stempelet skyves inn. Idet væsken presses inn i muskelen, er det ingenting som har føltes så riktig på lenge." Utdrag fra Badboy: Steroid.

Les artikkelen

Les første side ...

"Neven smeller brutalt opp i magen. Mørket vokser. Susing i ørene. Lyden fra pillepressen suges unna."

Les artikkelen

Kjærlighet på steroider

Hvordan funker det å ha dame når man går på steroider?

Les artikkelen

Om forfatteren

Badboy: Steroid er skrevet av Annette Münch.

Les artikkelen

Om Badboy: Steroid

Casper mister alt. Først luksustilværelsen hos morens kjæreste og så drømmedama. Ydmykelsene står i kø. Lillebroren havner i bråk og morens nye beiler invaderer hverdagen.

Les artikkelen